Заборавите филмске звезде, гејмери су сада у моди

Jason Henry for The New York Times Some esports executives see their arenas as the new movie theaters.
Поделите:

Искуство игара је богато, дубоко, оне испуњавању обећања док филмови све више то не успевају

Видео-игре преузимају стварни свет.

Широм Северне Америке компаније претварају тржне центре, биоскопске дворане, излоге и гараже у арене за е-спортове.

Истовремено у Лос Анђелесу менаџери на гејмере гледају као на специјалну нову врсту познатих које треба неговати – пола спортиста а пола инфлуенсер.

Већи део сви они дугују једној игри: „Фортните“. Последњих месец дана, људи су провели око 130 милиона сати на Тwитцх-у гледајући друге како играју „Фортните“, игру која спаја најбоље елементе изградње, пуцачине и преживљавања.

Садржај „Фортнитеа“ је у фебруару имао 2,4 милијарде прегледа на Јутјубу, наводи Тубулар Инсигхтс. Људи воле да играју видео-игре, али исто тако воле и да гледају друге како се такмиче.

Стварни простори преуређују се у гејмерске барове јер 150 милиона гејмера у Америци желе да се друже. Желе да седе раме уз раме са другима. Желе да осветљење буде кул, да грицкају „хот поцкетс“ и желе пун бар јер више нису тинејџери.

Посета биоскопима пала је 2017. на најнижи ниво у последњих 25 година, док је 638.000 људи недавно гледало Дрејка како игра „Фортните“. Организатори париске Олимпијаде 2024. сада разматрају да у Игре укључе и гејминг.

На забави поводом отварања нове Еспортс арене у Окланду, готово 4.000 људи се окупило на некадашњем паркингу и оближњим улицама. Унутра, стотине шака је стискало контроле и отварало кесице чипса уз периодичне вриске оних који су коментарисали игру на лајвстримовима за десетине хиљада људи који су их гледали.

Тајлер Ендрес, кооснивач арене, каже да је морао да говори на четири општинска састанка како би убедио становнике тог кварта да им је потребна арена за е-спортове.

„Желели су продавницу“, рекао је Ендрес.

Арена је имала проблема са дозволом за точење алкохола. „Људи су мислили да су у питању 13-годишњаци који не смеју да пију“, рекао је Џуд Ханиган, 36-годишњи директор компаније Аллиед Еспортс која је инвестирала у арену. „Али просек година је 25.“

На блиставој позорници двојица најбољих су се суочили док је публика скандирала а коментатори на високим столицама потанко објашњавали сваки покрет. Машина за дим радила је изнад сцене.

Лендон Трајбух, 21-годишњак из Ванкувера, каже да је лепо изаћи из загушљивих видео-радњи где је некада играо. „Ово је невероватно“, рекао је. „Има толико простора.“

Шесторо људи је у продукцији иза сцене стримовало игру уживо.

ФаЗе клан, један од неколико тимова, има просторије у Kалифорнији и Тексасу. Ли Тринк, 50-годишњи власник клана и бивши председник Цапитол Рецордса, каже да су е-спортови и гејминг будућност и да ће засенити филмове. „Индустрија је заспала. За моје вршњаке и оне старије који контролишу много тога, гејмери су нердови који играју у подрумима кућа својих родитеља.“

„Искуство игара је богато, дубоко, оне испуњавању обећања док филмови све више то не успевају“, додао је он. „Ми стварамо бизнис који испуњава празнину које људи још нису ни свесни.“

The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here