Уредник на БХРТ-у Марко Радоја препоручио да водитељи не носе “Сребренички цвет”, сада добија претње смрћу

Поделите:

На адресу уредника Информативног програма Босанскохерцегоцвчке радио-телевизије (БХРТ) са седиштем у Сарајеву, Марку Радоји у року од 24 часа стигло је чак 320 претњи смрћу након што је, како су тврдиле његове колеге из ове медијске куће, „забранио ношење Сребреничког цвета“ 11. јула у програму.

Радоја је истакао за „Новости“ да није тачно да је он икоме забранио ношење значке, већ је, следећи кодекс понашања новинара који је на овој ТВ урађен по Би-Би-Си-јевом програму, само дао препоруку да се не носи ово обележје.

– Нисам забранио ношење „Цвета Сребренице“, већ сам препоручио да га водитељи не носе, а сви наши новинари у живим укључењима су носили цветове и водитељи су користили цветове – каже Радоја. – Настојао сам да испоштујем кодекс „Књига понашања и упутстава за јавне сервисе“ које нама ради Би-Би-Си, а који налаже да поготово новинари у БиХ, која има тешку историју и прошлост, несређену политику и институције, буду неутрални.

Радоја наглашава да је свестан да је од свог доласка у ову медијску кућу, као први уредник Информативног програма икада из Републике Српске, константно у средишту шовинистичке тензије коју стварају параструктуре које владају БХРТ.

– Шта год да сам наложио до сада, а да се тицало обележавања страдања над Србима, па и симболично и у неким „пристојним“ оквирима, минирано је – истиче Радоја за „Новости“. – Тако је било и недавно на дан обележавања страдања 3.500 Срба у Братунцу. Када сам тај дан имао намеру да пошаљем екипу да направе прилог, сматрајући да је то моја надлежност и да то нико неће доводити у питање, „изминиран“ сам на све могуће начине. Постављана су ми питања „јесам ли сигуран шта је било у Братунцу“ и колико је заиста страдало Срба, јесу ли баш сви погинули или су неки само рањени или побегли. Рекли су ми и да тог дана ни нема слободног комбија, ни новинара који ће пропратити овај догађај – испричао је, за „Новости“, Радоја, и додао:

– БХРТ владају параструктуре, то су људи који су ту годинама, који немају функцију, а који су јако добро повезани с осталим медијима, односно одговарају својим странкама, па и бошњачкој ратној обавештајној служби – каже Марко Радоја за наш лист.

БОЛОВАЊЕ ПО ПРЕПОРУЦИ

РАДОЈА каже да је пријавио претње смрћу МУП Републике Српске и СИПИ и да је тренутно на боловању.

– Циљ тих параструктура је мој одстрел, ја сам човек који данас не сме да прошета Сарајевом. На препоруку безбедносних структура отишао сам на боловање, јер сам само за 24 часа добио више стотина претњи смрћу, углавном на службени мејл – рекао је Радоја.

novosti.
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here