СРБИ НЕЋЕ ПОЛОВЊАKЕ, ТРЖИШТЕ ПУKЛО! Kупују их само уз један УСЛОВ! И то мора бити о трошку продавца!

Поделите:

Због строжих услова регистрације купци се све ређе одлучују за куповину, а они који то учине не дају паре док продавац не обави технички преглед

Ауто-плацеви у Србији затрпани су половним аутомобилима јер је продаја опала због ригорозних техничких прегледа. Ретки купци пре него што искеширају новац за одабраног четвороточкаша од продавца траже да о свом трошку обави технички преглед. Због тога је и увоз “половњака” преполовљен – продавци неће да инвестирају у возила за која ће купца чекати годину дана и дуже.

– Прошле године је увезено 380.000 половних аутомобила, а регистровано је свега 120.000, што значи да се тај остатак од 260.000 возила и даље налази на ауто-плацевима. По томе се види колико је продаја стала. Ове године је увезено око 80.000 половњака, а још немамо податке колико је продато. Стала је продаја па људи неће ни да увозе. Ствар је у беспарици. Људи немају довољна примања да би обезбедили себи бољи ауто. Тренутно најбоље раде ауто-сервиси јер старија возила због строжег закона не могу да прођу технички преглед па иду на поправке да би била технички исправна. Годинама су вожена без значајнијих улагања и сад је толика гужва за поправке да се чека 15 до 20 дана да ауто дође на ред – објашњава Никола Петровић из ауто-плаца “Петровић аутомобили”.

Он истиче да је у последње две недеље продаја мало живнула, а купци су углавном људи чија возила нису прошла технички преглед.

– Око 40 одсто возила не може да прође технички преглед и због тога је у последње две недеље кренула продаја аутомобила до 2.000 евра. Људи којима се није исплатило да поправљају стара возила долазе да купују и не питају за класу, већ им је само битна цена, да је леп и исправан. И нико неће да купи док га не одвезе на технички преглед. Излазим муштеријама у сусрет да технички преглед буде о мом трошку – каже Петровић и додаје да возила која коштају између 2.000 и 5.000 евра нико неће.

С друге стране, Бранислав Грковић, ПР портала Половниаутомобили.цом, тврди да пад продаје половних возила није у вези са строжим техничким прегледима, већ је то редовна сезонска појава.

– Летњи месеци су већ традиционално доба године кад је мања продаја половних аутомобила, а разлог је веома једноставан – и купци, али и они који их продају су на годишњем одмору и самим тим мањи је промет половних аутомобила. Према подацима које имамо, најтраженији су половњаци до 2.500 евра, затим следе они до 4.000 евра – каже Грковић.

Скупља возила иду на лизинг

Kако истичу продавци, скупљи половњаци, чија цена прелази 10.000 евра, продају се углавном на кредит и лизинг.
– Сваки други ауто на улици је “ауди”, БМW или “мерцедес” и већина их је купљена на лизинг и на кредит. Kупци после пет-шест месеци схвате да не могу да плаћају рате и онда се та возила поново враћају у лизинг куће – наглашава Никола Петровић.

Чињенице:
Најтраженији модели

– фолксваген (голф 5 и голф 4)
– БМW (серија 3 и серија 5)
– ауди А4
– фијат пунто

Најпродаванија возила
– фијат пунто
– рено клио
– шкода октавија
– пежо 307

Бројке
380.000 половњака увезено у 2017.
120.000 половних возила регистровано у 2017.
2.000 евра вредна возила су најпродаванија

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here