ШЕХОВАЦ: Сарајевски Срби ишчупани из својих корена

Поделите:

Директор Бироа за људска права при Демократској иницијативи сарајевских Срба Душан Шеховац рекао је да су сарајевски Срби који су избјегли у Источно Сарајево сачували идентитет и сјећања на своје коријене.

„Најквалитетнија збирка Срба на крају 20. вијека – Срби из Сарајева, ишчупани из својих коријена што због својих невоља, а нешто и због воље Бошњака и Срба, напустили су своја вјековна огњишта гдје су били битан фактор у стварању града Сарајева као једног великог регионалног, културног, мултинационалног и мултивјерског центра“, рекао је Шеховац Срни поводом 20. јуна – Међународног дана избјеглица.

Он је напоменуо да су сарајевски Срби данас расути по свијету и да су изгубили јако много од свега онога што је их красило као цивилизоване људе, као људе који су били квалитет једног града.

Да није српског Источног Сарајева које је сада ново огњиште на маргинама града Сарајева, навео је Шеховац, они би изгубили свој идентитет и заборавили на постојање њихових прадједова, родитеља, културе и цивилизације чији су трагови и сада у Сарајеву.

Он је подсјетио да је Сарајево 1991. године имало око 180.000 људи који су рођени као Срби и као православци.

Према његовим ријечима, од њих 180.000 тренутно у Сарајеву има мање од 10.000 Срба.

„Највећи дио напустио је бившу територију града Сарајева, а у Источно Сарајево је прешло око 40.000 Срба који су некада чинили јединствени град Сарајево“, напоменуо је Шеховац.

Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here