ПРОЧИТАЈТЕ: Списак преправки на ауту због којих више нећете проћи технички преглед

Поделите:

Списак од 36 ставки, иако незваничан, поклапа се с оним што предвиђа Закон о безбедности саобраћаја на путевима и забринуо је возаче

Друштвеним мрежама шири се фотографија списка „Шта се све сматра преправком на возилу“. Списак од 36 ставки, иако незваничан, поклапа се с оним што предвиђа Закон о безбедности саобраћаја на путевима и забринуо је возаче, јер је велики број возила у Србији преправљан, па се многи питају како ће проћи технички преглед. Највећи број преправки вршен је на фелнама, вратима, и на светлима за маглу и за сада та возила пролазе технички преглед, али у сервисима очекују инструкције Агенције за безбедност саобраћаја да све преправке контролишу и за исте траже атест.

Поводом документа који се појавио на Фејсбуку из Агенције за безбедност саобраћаја су рекли да није у питању званичан документ и није издат од стране Агенције за безбедност саобраћаја.

Преправка возила је прописана тачком 65. става 1. члана 7. Закона о безбедности саобраћаја на путевима и тамо стоји да је „преправка возила промена конструктивних карактеристика возила којим се мења намена или врста возила или декларисане техничке карактеристике возила или декларисане карактеристике уређаја и склопова возила“.

– Већина наведених операција на возилима према вашој табели се могу сматрати преправком возила – промене декларисаних карактеристика уређаја и склопова возила. Да би се преправка као таква и испитала, мора бити извршена у складу са прописаним уловима и уграђени делови и опрема морају имати одговарајућу документацију како би возило у целини испунило прописане услове – кажу у Агенцији и додају:

– Није могуће дати јасан одговор да ли се наведене „модификације“ могу сврстати у преправку или поправку возила за коју није потребно спровести поступак испитивања возила. У зависности од извођења саме модификације, документације о уграђеним уређајима, деловима и опреми дефинише се да ли је потребно спровести поступак испитивања или не, као и да ли сама модификација уопште задовољава прописане услове. Уколико су делови монтажно демонтажног карактера као на пример кровни носачи, није потребно испитивање возила. Одређене модификације, као што је накнадна уградња неодговарајућих делова у склопове се не могу чак ни испитати, док је за модификације одређених уређаја на возилу, уколико су извршене уз поштовање свих прописаних услова потребно спровести детаљне поступке испитивања у складу са одговарајућим процедурама.

У ПРАКСИ ПРЕПРАВКЕ ЈОШ „ПРОЛАЗЕ“

С овим списком обратили смо се сервису за технички преглед „Афифа“ где су нам објаснили да већину наведених ставки сматрају преправкама, али које још увек пролазе технички преглед.

– Закон је веома јасан. Међутим, налепница на горњем делу ветробрана, промењене фелне, челична фелна замењена алуминијмском, преправљен управљач с додатим тастерима и уграђен велики звучник могу да буду нешто што се не сматра преправкама јер су ставке које врше потребну функцију. Међутим ако довезу „југа“ преправљеног у „пунта“, то не може да прође без атеста – каже аутомеханичар Муса Абусабија из „Афифа“ сервиса.

Међу изменама које се толеришу је и промењено дневно светло, али је зато, како наводи, за уградњу плина неопходан атест или ако неко стави спојлер на гепек, за то треба да има потребну дозволу.

У сервису очекују ново упустство Агенције за безбедност саобраћаја и саобраћајне полиције.

– Доста преправљаних возила сад пролази технички преглед, али ускоро очекујемо другачије упутство према коме ћемо све морати да контролишемо и према коме ће бити потребан атест за све преправке – закључује Абусабија.

telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here