Правосудно-извршитељска мафија хара Србијом!

Поделите:

Србијом хара правосудно-извршитељска мафија, која организовано, уз помоћ адвоката и проценитеља, већ по устаљеној шеми вара банке, оштећујући их за милионске износе, открива Kурир. Последњи у низу је случај једне реномиране српске банке која сада, ни крива ни дужна, мора клијенту који је код ње подигао кредит од 20.000 евра да исплати невероватних 1.500.000 евра.

Наиме, све је почело 2012. године, кад је власник пекаре из Лесковца узео кредит од банке у износу од 21.686 евра, а као средство обезбеђења и гаранције заложио пекарске машине које је користио у производњи.

– Те машине се нису налазиле код њега у пекари, већ су биле смештене у простору трећег лица, с којим је власник пекаре имао усмени договор о закупу. Међутим, тај пекар је убрзо упао у проблеме, рачун му је био у блокади шест месеци и није могао да изврши своје обавезе ни према банци ни према другима. Ми смо затим променили браву на вратима просторије у којој су биле машине, како бисмо га спречили да их однесе – каже Kуриров извор из једне банке и додаје да је власник пекаре у спору тражио да се врати у простор с машинама, што му је и омогућено након две године.

Међутим, затим је власник пекаре покренуо тужбу против банке за накнаду штете за пропуштену добит за те две године што није радио и накнаду штете за нарушавање угледа и части, а за све то тражио је невероватних 175 милиона динара или 1.477.845 евра!
– Ангажовао је адвоката и вештака, који је штету проценио на 175 милиона динара, иако је та пекара у години кад је престала да ради остваривала профит од само 650.000 динара! Па како толики милиони од малог профита, како смо ми криви за губитак профита кад је он већ био у блокади? На сцену онда ступа уиграна комбинација: Привредни суд у Лесковцу прихвата тужбени захтев за 175 милиона динара, одреди вештака који потврди толики износ, не зна се каквим проценама. Судија пресуди у њихову корист, иако смо ми одмах тражили изузеће судије, јер смо видели где то иде. Међутим, то нам, наравно, није одобрено – каже наш извор и објашњава:

– Таква пресуда се пошаље на Апелациони суд у Београд, који је искасапи и нареди да се поступа по одређеним правним ставкама. Међутим, суд у Лесковцу потпуно занемари решење апелације, пресуди идентично и пошаље то у Београд са ознаком “хитно”, и та пресуда буде, нажалост, потврђена. Врхунац свега је то што је пекаров адвокат ставио себи у наплатни ред износ од 49.700.000 динара, односно 419.708 евра, на име својих услуга! Сад чекају да дођу извршитељи и скину те паре с рачуна банке и да то све лепо поделе међу собом. То су класичне банде, које чине: адвокат, проценитељ, судија и извршитељ. Ово није усамљен случај и томе мора да се стане на пут.
У Привредном суду у Kрагујевцу јуче нико није одговарао на наше позиве.

Бројке

21.000 евра је износ кредита који је власник пекаре подигао у банци
1.500.000 евра сада банка дугује њему
420.000 евра је адвокат одлучио да наплати своје услуге

Није усамљен случај
“Интеркомерц” већ покушао исту превару

Да ово није једини такав пример, сведочи и случај предузећа “Интеркомерц”. Не само да су малверзацијама с ненаплативим кредитима у стечај отерали неколико банака већ су једну од њих и тужили у покушају да јој практично изнуде безмало 100 милиона евра, након што је та банка покушала да од њих наплати дуг од 600.000 евра! Банка је “Интеркомерцу” дала кредит од преко милион евра, а кад је 2013. запао у проблеме, блокаде рачуна и стечај, банка је покушала да наплати своја потраживања и с рачуна “Интеркомерца” успела да скине тек 600.000 евра. Међутим, 2016. поднели су тужбу против те банке и одштетним захтевом тражили невероватних 93 милиона евра. Ову напумпану суму су тражили због наводне штете коју је фирма претрпела и пропуштене добити, јер је од 2013. фирма у блокади, иако ту блокаду није изазвала банка.

курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here