Откривање последица НАТО агресије важно за будућност

Поделите:

Не желимо ништа да прејудицирамо, али желимо и због нас и због будућности да откријемо чињенице, да сутра нико нема дилему шта се то десило – рекао је Лончар

Споразум о оснивању заједничког тела за утврђивање последица НАТО бомбардовања потписан је данас, а министри здравља и заштите животне средине навели су да је овај потез важан за будуће генерације и да истраживањем последица бомбардовања Србија не жели никога да осуди, већ да помогне себи.

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да Србија има обавезу према својим грађанима да утврди све истине везане за НАТО агресију 1999. године и да то није само питање истине, већ и питање будућности.

– Kада схватимо шта се догодило и размотримо све аспекте, знаћемо и шта треба радити да заштитимо своје грађане и свој биодиверзитет и биосферу – рекао је Триван новинарима након потписивања споразума.

Министар је навео да су након бомбардовања извршена озбиљна истраживања и деконтаминације терена који су били загађени, пре свега осиромашеним уранијумом, али да је време да се тај процес настави.

Истиче да споразум не подразумева само последице загађења муницијом која је садржала осиромашени уранијум, већ и загађења која су настала уништавањем петрохемијских, хемијских и других капацитета.

– Верујем да највеће последице онога што се десило јесу на KиМ, и они исто имају право на истину и да се позабавимо статистиком обољења. То није питање српске пропаганде, већ питање здравља – рекао је он.

Триван је навео да ће поред новоформираног савета постојати и координационо тело и управни одбор на чијем челу ће се налазити он, као и национална лабараторија.

Сва тела укључена у процес биће састављена од најеминентнијих стручњака из различитих области, истакао је министар.

Он је додао да нема потребе да било ко буде против оваквог пројекта, те позвао Србију да буде уједињења, јер је једини циљ утврђивање иситине, без политичке конотације.

– Оно што се десило нашој земљи учиниле су неке бивше администрације и ми нећемо овим да осуђујемо некога, већ да помогнемо себи – закључио је Триван.

Министар здравја Златибор Лончар рекао је да је истраживање последица бомбардовања најмање што може да се уради за садашње и будуће генерације, како би се открило шта се тачно том приликом десило.

– Не желимо ништа да прејудицирамо, али желимо и због нас и због будућности да откријемо чињенице, да сутра нико нема дилему шта се то десило – рекао је Лончар.

Он је подвукао и да резултати који буду остварени неће бити важни само за Србију, већ и за цео свет.

 

tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here