КО ХОЋЕ РАСКИД С ОПЕРАТЕРИМА – платиће телефон

Поделите:

Министарство трговине олакшало је положај претплатника незадовољних услугом мобилних оператера, уз једно ограничење.

Иако у Министарству трговине изричито тврде да оператери мобилне телефоније неће више моћи да наплаћују пенале корисницима који раскину уговоре са њима, они тврде да ће ти клијенти ипак плаћати одређену накнаду због тога.

Наиме, Министарство трговине и телекомуникација је донело решење којим се укида обавеза корисника мобилне телефоније који превремено раскину уговор са оператерима

да им одједном плате све месечне претплате које су преостале до истека уговора.

До сада је важила пракса да ако неко закључи уговор на две године са оператером, па раскине уговор после рецимо четири месеца, оператеру мора одједном да плати преосталих 20 месечних претплата. Сада оператери неће моћи то да траже од корисника, али ће, како тврде, корисник ипак нешто морати да плати. То нешто је пуна цена мобилног телефона који је купио за динар или за неку другу снижену цену, као и разлику у цени пакета који је до раскида користио и цене тог истог пакета која важи без уговорне обавезе.

Расим Љајић, министар трговине, објашњава за Данас да је овакво решење донето јер је пракса наплате пенала била у супротности са актуелним законским решењима у Србији.

„Наши закони не дају могућност оператеру да наплаћује услугу коју више не врши односно да добија пенале иако ни на који начин није био оштећен раскидом уговора од стране корисника. Дакле, поступање оператера према клијентима је било незаконито и зато је донето решење које то онемогућава. Такође, у плану је да се суштина која је садржана у решењу убаци и у закон о телекомуникацијама и очекујем да би то могло да се деси током јесени. Закон који штити кориснике од оваквих пенала какве су оператери примењивали у Србији постоји, примера ради, у Хрватској. Иначе, оператери у Србији су се сагласили са одредбама решења које смо донели“, каже Љајић и додаје да решење ступа на снагу одмах.

Министар трговине наглашава да решење и законска регулатива која је у поступку доношења штити само савесне кориснике, али не и оне који су на пример купили телефон или пакет, а не плаћају редовно рате.

 

b92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here