Дојче веле о „Додиковом лобију у Вашингтону“

Поделите:

Амерички аналитичари сматрају да би се због наставка деструктивне политике Милорада Додика и важећих санкција Вашингтона према њему, на удару могла наћи и његова европска имовина. Под лупом су и они који га подржавају.

Клупко се полако расплиће око открића америчких медија да бар двоје сарадника председничке кампање Доналда Трампа сада лобира у корист „проруске српске сепаратистичке партије”. Њен лидер Милорад Додик, стављен је на црну листу САД због непоштовања Дејтонског споразума .

То за председника Трампа није добра вест – да га повезују уз Додикову босанску „руску везу”. Овдашњи медији већ увелико анализирају зашто је премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић недавно у Вашингтону напросто салетала званичнике актуелне америчке администрације. Чак да је то радила, како тврде добро упућени извори – „успут, користећи за то промоцију једне књиге”, сигурно је да није одабрала најповољнији политички тренутак.

То да Додикови представници лобирају у најмоћнијој политичкој престоници света, у Вашингтону, није новост. Али, релативно је нови политички контекст у којем актуелни амерички председник остаје под истрагом специјалног истражитеља (бившег директора FBI-а) Роберта Милера – због могућих неприкладних веза с Путиновом Русијом.

Ричард Каузларих, бивши амерички амбасадор у Сарајеву, сада професор на Џејмс Мејсон Универзитету у Вашингтону и експерт за међународне односе и сигурности, у разговору за DW износи уверење да лобирање босанских Срба у Вашингтону неће променити став најмоћније земље света према БиХ и њеном окружењу. Упркос томе што се нова геостратешка реконфигурација још не да наслутити, мало ко може предвидети следеће Трампове потезе.

„Желим бити јасан до краја: нико не зна каква је врста договора постигнута између Путина и Трампа у Хелсинкију”, рекао је Каузларих за DW. „Знам да су медији сугерисали да је САД омекшала своју позицију о подели Косова због таквог разумевања. И Додик и Београд се можда надају промени америчке политике према БиХ и Косову због ‘дила’ између Путина и Трампа. Али, не видим још никакве знакове да се то догађа”.

Овог бившег америчког дипломату брину „нека имена” Трампових саветника на које се плаћеним лобирањем жели остварити утицај. Каузларих не искључује могућност да амерички лобисти могу донекле „имати утицаја на политику, или најмање – отворити нека врата за традиционалне лобистичке напоре из РС-а”.

Други добро упућени извори наводе како ранији лобистички покушаји Бања Луке преко фирме Picard, Kentz & Rowе, те Обрада Кесића који води Представништво РС-а у Вашингтону, углавном нису уродили очекиваним резултатима.

Каузларих ипак подсећа да је Додик поред свега, чак интензивирао своје „непријатељске погледе” према Дејтонском споразуму и наставио да „поткопава OHR (Уред Високог представника у БиХ)”. Због тога му је америчко Министарство финансија почетком 2017. године и наметнуло санкције. Председник РС, међутим не одустаје од лобирања у Вашингтону, верујући изгледа да је ово бољи тренутак него раније.

„Националисти као Додик или мађарски (премијер Виктор) Орбан могу пронаћи сродне душе међу неким Трамповим саветницима који су у исто време и лобисти”, каже Каузларих.

Током недавног боравка у Вашингтону, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић сусрела се с блиским сарадницима председника Трампа задуженим за комуникације – Килијаном Конвеј и портпаролком Беле куће Саром Хакаби Сандерс. Састали су се на прослави поводом сто година од завршетка Првог светског рата (1918 – 2018), коју је организовала амбасада Републике Србије у САД. То се могло видети на фотографијама које је Цвијановићева објавила на друштвеним мрежама. Ипак, не зна се о чему су и колико дуго разговарали.

Са премијерком се фотографисао и Кори Левандовски, бивши менаџер Трампове председничке кампање 2016. године. Требало би напоменути да су се ти кратки фото-сусрети одржали у „Хотелу Трамп“, надомак Беле куће.

Према наводима Тајмса – Цвијановићеву је овај пут у свом дому, у америчкој престоници, примио бивши главни стратег Беле куће Стив Бенон. Овај отпуштени председников саветник у Европи је већ држао мотивишуће говоре за десно оријентисане радикалне странке – заговарајући популизам какав је у Америци довео Трампа на власт.

На крају, амерички портал Mother Jones објавио је да су улогу нових америчких лобиста РС-а преузели бивши сарадници Трампове председничке кампање, Џејсон Озборн и Мајк Рубин.

Ипак, почетак њиховог лобирања није дошао у добром тренутку. Вашингтон тренутно бруји о наводним руским обавештајним активностима које се спроводе кроз тренинг парамилитарних јединица у РС које, како се оцењује, делују као „Додикове безбедносне снаге”.

ТРОЈАНСКИ КОЊ(И)
Поред Американаца које брине наставак руског утицаја на овдашњи изборни процес, као и могуће присуство руских „тројанских коња” у БиХ, чак многи грађани САД пореклом из БиХ континуирано упозоравају на Додикову руску спрегу на Балкану.

У Саветодавном већу за Босну и Херцеговину (АЦБиХ), невладиној организацији која у Вашингтону заговара мултиетничку и целовиту БиХ и негује добре везе са америчким Конгресом, кажу да их не брину превише нови Додикови лобисти, јер то углавном виде као наставак „жалосног и узалудног бацања пара порезних обвезника из РС-а”. Али, јасне су им намере да се ревидира скорија историја БиХ и покушају релативизовати ратни злочини у РС-у. Кажу да због јасних америчких принципа „то неће проћи”.

Помињу и да Додик изнова покушава све то политички и изборно да инструментализује. Доказ томе је срамна кампања у Народној скупштини РС која је изгласала укидање Извештаја Владе РС о Сребреници из 2004. године. У међувремену је амерички Стејт департмент оштро осудио ову одлуку НСРС, наводећи како се историјске чињенице у БиХ не могу мењати.

Председница АЦБиХ Ајла Делкић за DW каже како у овој организацији верују да поред свих лобистичких напора из РС-а „америчка позиција око БиХ остаје чврста”. Али, ипак их донекле брине Доналд Трамп. Оно што је ново, каже она, је то да неки у РС-у мисле како се на председника Трампа може лако утицати и да је он за њих лака мета јер брзо мења мишљење. Амерички лобисти ангажовани од стране РС-а имају, чини се, управо тај задатак.

На поновљени захтев DW електронском поштом шефу Представништва РС у Вашингтону Обраду Кесићу за коментар и одговор на питање, која је сврха њиховог новог лобирања – да ли је то првенствено подизање санкција Додику, колико се новца издваја за то и, како виде „нову” Трампову политику према Балкану – до тренутка слања овог извештаја нисмо добили одговор.

ДОДИКОВИ ПОМАГАЧИ
Још 2014. године, Вашингтон пост је писао да је Република Српска на осмом месту по укупно потрошеном новцу на лобирање у САД. Овај дневни лист је тада Додика описао и као „сецесионисту и од Кремља подржаног негатора геноцида”. Упозорили су да лобисти америчке Републиканске партије морају бити заустављени како не би, радећи у корист РС, довели у питање досадашња позитивна достигнућа у БиХ свих претходних америчких администрација, од Била Клинтона на овамо.

Добро упућени аналитичари зато дају мало шансе за успех новим америчким лобистима, који сада раде по налогу Бања Луке. Тим лобистима увелико одмаже и шеф мањег бх.ентитета, који наставља по старом – радећи директно против интереса САД на Западном Балкану.

„Без икакве резерве САД подржавају интеграцију БиХ у ЕУ и НАТО и то се до сада није променило”, тврди и председница АЦБиХ. Када је реч о америчкој спољној политици према Балкану, председник Трамп је око себе окупио добар саветнички тим за националну сигурност, каже Делкић. Она међутим упућује и на то да је сада амерички фокус стављен на политичка жаришта као што су Сирија и Северна Кореја. Управо зато, инсистира наша саговорница, „ови најновији лобистички напори партије господина Додика (ССНД) требало би да послуже као позив за буђење онима који у БиХ доносе одлуке, да предузму робустније напоре у обрачуну с корупцијом и подрже економске реформе, те да наставе неговати (добре) односе са Сједињеним Државама”.

Према америчким медијским изворима – током посете Вашингтону, Жељка Цвијановић тврдила је да нови лобисти РС неће радити у корист руских интереса, већ напротив – у циљу јачања веза са Сједињеним Државама. Знајући за евидентне Додикове везе с Москвом, многи су веома скептично примили те њене наводе. Ради се заправо о интересима тренутно владајуће гарнитуре у РС.

„Претпостављам да је већина лобистичких напора (РС) данас усмерена на скидање санкција Додику,” рекао је за DW и амбасадор Каузларих. „Ове санкције се се такође односе на оне који обезбеђују ‘материјалну потпору’ Додику”, каже овај амерички дипломата.

И поред тога што Додик „вероватно има мало имовине у САД која је погођена овим санкцијама, нека његова европска имовина могла би бити повезана са америчким финансијским институцијама”, закључује Каузларих.

Извор Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here