ДОДИК: За мигранте нема мјеста у Српској

Поделите:

Иако је мjесецима из Републике Српске стизало упозорење да ће мигранти промијенити слику БиХ и да власт у Сарајеву под хитно треба да реагује, из Министарства безбjедности стизале су тврдње да је све под контролом, преноси РТРС и констатује да мигранти константно пристижу, а са њима и све већи проблеми.

„Не желимо да будемо дио историјске преваре о чијим ће последицама бити разговарано за десет година — упозорење је које је упућивао предсједник Републике Српске Милорад Додик, али као да га нико у Сарајеву није чуо.

Напротив, Савјет министара спремао је план о смјештању миграната у објекте на простору Републике Српске.

Наравно да не долази у обзир смјештање миграната на територији Републике Српске. Никад то неће направити, јер је то наша надлежност и не могу они нама да задају такву врсту одговорности. Ми то одбацујемо. Требало је затворити границу. Мени је жао тих људи, али ми нисмо проузроковали ту кризу“, рекао је раније Додик за РТРС.

Савјет министара у то вријеме не предузима ништа, па и ублажава број мигрантских улазака у земљу. Министар безбједности БиХ Драган Мектић иде и корак даље и тврди да не постоји пријетња од ширења мигрантске кризе у БиХ, а по њему, надлежне институције ситуацију држе под апсолутном контролом.

„Не бих то назвао мигрантском кризом, без обзира што су поједини политичари на јадан и биједан начин користили судбину тих људи да ухвате неку врсту политичких поена. Кажем да је ово апсолутно под нашом контролом“, рекао је раније Мектић.

БиХ је постала избјеглички логор и поред упозорења предсједника и институција Републике Српске, наводи се даље и додаје да је ријеч о проблему за који нема рјешења.

Док Савјет министара само разматра, у Њемачкој се због истог проблема тресе влада Ангеле Меркел. Црногорски премијер Душко Марковић ситуацију назива забрињавајућом, јер је његова земља на мигрантском удару из Албаније.

Након тога, њихова наредна станица је БиХ.

„Не желимо да дођемо у ситуацију да се овдЈе стационирају мигранти. Наши подаци говоре да ће у наредних мЈесец и по дана на простор БиХ доћи најмање 180.000 миграната. То може да изазове низ проблема и само наивни могу да вЈерују да је ово питање хуманитарног карактера. Не, није, ово је суштинско питање“, упозоравао је Додик.

Питање је када ће Савјет министара и Мектић признати да не држе контролу са мигрантима у својим рукама, или рећи да су је потцијенили.

Чињеница је да су они ту, да Европа стеже спољне границе, а нико још није изнИо податак нити утврдио, колико је бивших бораца ДАЕШ-а ушло у БиХ заједно са стварним избјеглицама, констатује РТРС.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here