Додик: Мој политички циљ је да се Република Српска осамостали и буде независна држава

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да лично мисли, ризикујући да буде погрешно схваћен јер су људи поларизовани по питању Космета, да би требало да се четири општине са севера Косова и Метохије реинтегришу у територијални састав Србије, да се обезбеде међународни стандарди српском народу и да се заштити црквена имовина те да се за њу тражи нека врста екстериторијалности.

Додик је нагласио да историја некада направи неке своје грешке, али да све зависи од људи.

“У Србији се та поларизација око Косова увек сведе на то да ли дати или не дати. Онај ко даје је издајник и тако даље, онај ко не да нема слуха за будућност и стално се око тога ломимо”, рекао је Додик у интервјуу за “Блиц”.

Он је нагласио да Срби треба да конципирају један свој план који би подразумевао и краткорочне и дугорочне циљеве српског народа.

“За почетак била би то реинтеграција оне четири општине севера Космета. Када сам странцима у Бриселу рекао да су могли да покажу добру вољу и да бар те четири општине остану у Србији, а они ми кажу `али, то нико од нас не тражи`. Дакле, то никад нико није тражио”, истакао је Додик.

Додик је додао да “проблем наше политике и јесте што ми увек нешто очекујемо, а не тражимо”.

“То не иде. Ми смо у Републици Српској из једне потпуно немогуће ситуације оспоравања и спотицања кренули и рекли `не дамо више ни зеру наших надлежности у БиХ`. Они су кренули да нас кажњавају, чак сам и ја доспео на црну листу, али Република Српска није изгубила. Према томе, мислим да је ово време српских тражења, а не очекивања да вам неко нешто да”, нагласио је Додик.

Председник Српске је истакао да “нема довољно добрих који би Србији могли да изађу у сусрет и да се у том погледу не занемари ни Република Српска која би се довела у позицију да може да ствара и гаји што лабавије и слободније односе са Србијом”.

Додик је рекао да је председник Србије Александар Вучић успео да врати Косово и Метохију као тему која је била изгубљена, скрајнута и за коју су људи били незаинтересовани.

“Сада смо дошли у позицију да нешто можда и можемо да урадимо. Сретан сплет околности је и кретање политичких процеса у ЕУ и САД јер су нестале елите које су обележиле неко претходно време и ако је ишта тачно онда је тачно да у САД није она Клинтонова екипа”, рекао је Додик.

          Може ли Србија поднети

      да јој се врати Косово

Он је додао да, пре свега, треба себи да одговоримо на питање да ли хипотетички Србија може да поднесе да јој се врати Косово и да у политички систем уђу гарантоване квоте за албанску заједницу?

“О томе мало ко размишља. Да бисте се легитимисали пред међународном заједницом ви бисте Албанцима морали да дате 30 одсто места у парламенту, морали бисте да дате место или премијера или председника државе. Морали бисте да уведете њихов језик, барем у скупштини. Ако неко мисли да то може, хајде онда да то гурамо. Ја мислим да нема те спремности”, рекао је Додик.

Он је нагласио да су издаја, предаја, прекомерни патриотизам старе српске теме и бољке и да овде треба рационално сести и видети о чему се ради.

На подсећање да је раније најавио да ће, уколико дође до тога да се за Косово обезбеди столица у УН, то исто тражити и за Републику Српску, Додик је рекао да уопште не крије да је његов политички циљ да се Република Српска осамостали и да буде независна држава.

Додик је истакао да српски народ на то има право.

“Наравно да нисам авантуриста и у том погледу искључујем сваку врсту насиља. Са друге стране исти они који нам бране у Републици Српској, то исто дозвољавају Албанцима са Косова”, закључио је председник Српске.

(Срна)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here