Дневни лист ПОЛИТИКА: Небојша Бакарец: Замрзнути ум, замрзнутог конфликта

Поделите:

Противници дијалога о КиМ и изјашњавања грађана на референдуму све су гласнији и нервознији. Као решење они најчешће предлажу „замрзнути конфликт“, иако то није решење, већ одлагање решења за нека „боља времена“, која извесно неће доћи. Из историјских и демографских токова се јасно види да је за Србију најбоља позиција садашњост. Од 15. века, наовамо, историјске и демографске околности се само погоршавају, а не обрнуто. Од тада траје непрекинути низ опадања Србије и српског народа, пре свега на КиМ. Политика замрзнутог конфликта дугорочно гледано је проалбанска политика. Примарна слабост замрзнутог конфликта је она дугорочна. По свим демографским показатељима и пројекцијама, и домаћим и страним, број Срба ће бити преполовљен до 2100. године. Већ 2050. године демографска слика ће бити ужасна по Србе. Краткорочна слабост замрзнутог конфликта је то што неминовно подразумева прекид преговора. То би убрзо изазвало више разорних последица. И од стране САД, ЕУ (казне, уцене…) и још горе, од албанске стране (нови погром). Последице би на својој кожи највише осетили Срби на КиМ.

Заговорници замрзнутог сукоба често потежу четири примера како су се друге државе, наводно на начин сличан замрзнутом конфликту, избориле за своје територије. Сви ти примери су погрешни и неодговарајући. Помињу пример Крима – кажу, Руси су чекали 60 година, па су повратили Крим. Прво, на Криму живи 68 одсто Руса (попис 2014.). Друго, Крим је припао Украјини једним административним хиром Хрушчова, а Украјина ни током тих 60 година формалног поседа над Кримом, никада није имала контролу над њим. Треће, Русија је једна од три најмоћније државе на планети. Други пример који радо помињу је Хонг Конг. Последњих 99 година Британија је управљала Хонг Конгом на основу Уговора о најму. Уговор је истекао 1997., па је Кина преузела формалну управу над ХК. У Хонг Конгу одувек живи преко 95 одсто Кинеза. И коначно Кина је могла да чека не само 99, већ 999 година јер се ради о најмоћнијој сили на планети. Трећи пример који радо помињу присталице „замрзнутог конфликта“ је пример Јерусалима, односно генерално пример Израела- кажу– Јевреји су чекали 2000 година на своју државу, па су је дочекали. И тај пример има мало додирних тачака са КиМ. Прво, Јевреји су при оснивању Израела, иза себе имали сву материјалну моћ јеврејске дијаспоре. Друго и важније, имали су подршку САД. Треће, САД данас и уназад више од пола века помажу Израел, као да је део САД. Четврто, становништво Израела су 75 одсто Јевреји. Пето, становништво јеврејског порекла се досељава у Израел са разних меридијана и Израел нема проблем са наталитетом. Све три државе су нуклеарне и економске силе, а Србија није. И све три државе су демографски виталне и здраве, а Србија није. Сва три случаја имају једину сличност са КиМ и Србима, у томе што су и Руси и Кинези и Јевреји имали морално и историјско право на своје територије. Међутим, своје територије нису повратили због моралног права, већ због права јачег, и чињенице да су Русија, Кина и Израел војне и економске силе. Нешто бољи пример је Кипар, али и тај пример показује слабост „замрзнутог конфликта“. Турци суверено држе свој део Кипра. Одлагање проблема не иде у прилог кипарским Грцима. Основни проблем за Кипране је то што јеТурска већ постала регионална економска и војна сила, чије становништво се значајно умножава. Турци су народ у успону, а Грци и Кипрани су народ у опадању. Време ради за Турску, и кипарске Турке, а не за Кипране.

Кад све ово знамо, не можемо се отети утиску да је „замрзнути конфликт“ продукт замрзнутог ума.

*Аутор је политички аналитичар и одборник у Скупштини у Београду

Поделите:

3 Коментари

  1. neka se drzi doniranja koze sa dupeta, a “misli” neka zadrzi za sebe.Ovo je prvi put u istoriji nama poznatog univerzuma da neko problem nataliteta resava smanjivanjem drzave, cime se, inace, smanjuje procenat drugih nacija, ali se ne menja demografsko stanje!Sto ne traze pripajanje R.Srpske, pa tako da poprave demografsku sliku?I sta ce prihvatanje nasilnog otimanja dela teritorije, zvanog razgranicenje, da promeni?Vec smo se bili razgranicili i sta ce tu nova granica da promeni?Opada nam natalitet, pa ko ce da radi Nemci i Svedjani, doci ce opet isti!

  2. Vidovdan.org je u pocetku delovao kao blog koji radi u korist Srbije, danas je postalo jasno da radi u korist Vucica i Albanaca svojim tekstovima kojima podrzava nezavisnost Kosova (barem 95% te teritorije)

    Smanjenjem teritorije se nikada ne povecava natalitet i nikada se ne stice moc. Smanjenjem se samo postize smanjenje.

    Ukoliko sada predamo Kosovo, predali smo ga zauvek, a jednog dana ce Albanci opet doci na naplatu novih delova teritorije (presevska dolina).
    Sto im lepo ne damo odmah sve sem Beograda pa neka se Bg-ovci lepo provode bez nas, i onako im samo smetamo i kocimo njihov procvat.

    Lako je nekom na splavu u Bg-u da kaze predajte Kosovo i gotova stvar, ali da ga vidim da se preseli juzno od Ibra pa onda da kaze predajte Kosovo Albaniji…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here