ЂИНЂИЋ ЈЕ ГЛАВОМ ПЛАТИО ОВАЈ ПЛАН ЗА KОСОВО: Погледајте документа из 2002

Поделите:

Шта је о Kосову говорио бивши премијер Србије Зоран Ђинђић, убијен пре 15 година? Ђинђић је предлагао низ решења, а у готово свим његовим изјава се могло чути да се питање Kосова мора што пре решити.

У неколико својих изјава о Kосову са почетка 2003. Ђинђић је жестоко критиковао међународну заједницу, која, како каже, “једно говори, а друго ради“.

Систематски се елиминише било каква веза Србије и Kосова и Метохије, од законодавства, царинског и пореског система, до располагања државном имовином и међународног представљања. Србија нити спроводи било какве надлежности или права на Kосову и Метохији, нити је такво што предвиђено у будућности. То су чињенице и оне су неприхватљиве за Србију и супротне су са званичним међународним документима”, навео је Ђинђић 19. јануара 2003.

Ђинђић је предлагао више решења, а у писму тадашњем британском премијеру Тонију Блеру је истакао да се питању Kосова мора приступити “без одлагања и на одговарајућем нивоу”, и понудио следеће опције:

“Прва опција је федерализација у којој би Албанци и Срби имали сличан статус као Муслимани и Хрвати у БиХ. Ово решење би омогућило довољно гаранције Србима да уживају своја права у складу са самоуправом на Kосову. Овакво конституисано Kосово би имало асиметричан статус у односу на Србију – више од покрајине, мање од федералне јединице. Друга опција, у случају да прва не успе, угледала би се на Kипар, са територијалном демаркацијом, али непромењеним границама. У овом случају, Срби би организовали свој политички живот углавном у северном Kосову. Трећа опција у случају да ове две не успеју, биће промена граница споразумом. У том случају, српска национална заједница би добила свој део територије”, истиче Ђинђић.

На који начин је бивши премијер Србије размишљао о косовском проблему одлично се види из докумената које Kурир ексклузивно обљављује. Реч је о тајном извештају о статегији за Kосово и Метеохију из децембра 2002. која је била намењена искључиво за личну употребу.

На почетку овог документа наводи се да се стварни процеси на Kосову одвијају на начин изразито неповољан по Србију и њене интересе, противно Резолуцији 1244. С тим у вези, у документу се наводи да би Србија требало да инсистира на повратку српских војника и полицајаца у Покрајину, и да захтева да се изврши ревизија Уставног оквира.

Најважнији захтев Србије према овој стратегији јесте конститутивност српске заједнице у поретку Kосова, која би се, како је наведено огледала у некој врсти федерализовања KИМ.

“Последњи је тренутак да покренемо одлучну акцију”, наводи се у овој Стратегији. Премијер Србије Зоран Ђинђић ускоро је међутим убијен, а према неким мишљењима, његовој смрти допринела је и одлучност да се што пре реши косовско питање.

Курир

Поделите:

3 Коментари

  1. ……Космет је, за мене државни приоритет број један. Статус Косова је, у ствари, статус Србије. Ми не можемо да заокружимо државност Србије док не знамо какав је статус Косова и Метохије. Ја сам изабран да заступам и браним интересе Србије. Свет мора да схвати да српске демократе, а и ја као председник Владе Србије, после две године, још не можемо да кажемо шта је наша држава. …… Ствари ће почети суштински да се мењају тек када међународна заједница каже: решење је у компромису који тражи Резолуција 1244. …… Србија није под протекторатом да би ико могао да јој намеће било које решење за неки део њене територије. ….

    Израчунајте колико је Зоран живео после овог интервјуа…. Закључите ко су његове убице… односно шта га уби. Уби га јака реч! Видите да ли је овај завет записан у програмима његових наследника и оних који га својатају. Било би добро да средства јавног информисања објаве тај део из тих програма.

  2. Пок директор ТВ Тијанић био је добро информисан,
    Тврдио је да има информацију ко га је стрељао. Навео је њихова имена у ликовима из њргове близине, из Шилерове, да су стрељање организовали енглези и аустријанци преко момака у патикам, као неки Чеда и Беба, да су у зздњем џепу фармерки носили огледалца.

  3. je ubijen jer nisu mogli svi iz Zemunskog klana da legalizuju svoje poslove kao Cume (kada su postavili bombu u Cumetov “Difens roud” tadasnji ministar policije, Mihajlovic, je izjavio da je to napad na drzavu, tada je drzava bila Cume, jer “Difens roud” obavlja strateski posao izgradnje puteva).Sto se tice KiM , kao sto vidimo, vlast sa KiM i Srbijom u celini, moze da radi sta hoce, za to se ne ubija, samo zbog privatnih biznisa.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here