Блокада путева: Трећи дан, и даље без решења

Поделите:

Трећи дан како се протести због повећања цене горива одржавају на путевима широм Србије. Полиција спречила блокаду аутопута у Београду.

Душан Ивановић је један од стотинак људи из Младеновца који су блокирали пут ка Београду од 7 ујутру. У колони камиона, трактора и аутомобила која од седам сати ујутру зауставља саобраћај на главном путу Kрагујевац – Београд, налази се и његова фреза.

„Можда је смешно, али немам ни аутомобил ни трактор, само фрезу”, каже Ивановић за ББЦ.

Са 63 године, он је незапослен и за живот зарађује тако што обрађује око три хектара земље.

Међутим, каже он, након последњег поскупљења горива „не зна како ће”.

„Цена нафте, пријатељу. Гласно и јасно напишите, ово нису никакви политички протести. Само цена нафте нас интересује, да посејемо и пожњемо ово мало што имамо, ако нам град и то не убије”, каже Ивановић за ББЦ.

Широм Србије већ три дана незадовољни земљорадници протестују због поскупљења горива и блокирају важне саобраћајнице у градовима и важне магистралне путеве у унутрашњости.

Неколико путева у Србији данас је било блокирано за саобраћај и по неколико сати.

Протести се одржавају на магистралама око Kрагујевца, Младеновца, Инђије, Шида, Ниша и многих других општина у Србији, као и на улицама Новог Сада и Београда. Полиција је данас спречила блокирање моста Газела у главном граду, а према незваничним информацијама неколико демонстраната је приведено у Београду и Kрагујевцу.

Јавно предузеће Путеви Србије саопштило је да су због протеста грађана због поскупљења горива дошло до обуставе саобраћаја на више путних праваца у Србији.

Саобраћај је обустављен на раскрсници Сремска Митровица – Шабац, Сремска Митровица – Дреновац, на пружном прелазу Личка рампа, али само друмски саобраћај, као и на правцу Смедерево – Kовин.

Саобраћај је обустављен и у Љубовији, на путу Мали Зворник – Рогачица, Рума – Шабац, на мосту код Шапца, од Kрагујеваца ка Kраљеву, у месту Гружа. Саобраћај је блокиран и од Беле Цркве ка Kовину.

Kако незванично сазнајемо неколико људи је због блокаде приведено у Kрагујевцу, Младеновцу и Београду, где је полиција је на паркингу код Сава Центра преслела демонстранте и затворила прилаз аутопуту како би спречила блокирање саобраћаја. Полиција још није потврдила информације о привођењу

У Војводини су се протесту возача прикључили и трактористи, пољопривредници из Независне асоцијације пољопоривредника Србије. Пољопривредници су тракторима блокирали и пут Kраљево-Kрагујевац.

Сви они од Владе Србије захтевају да смањи акзице на гориво. Цене горива од почетка године порасле су за скоро девет динара по литру, а дизела више од 11 динара. Након последњег поскупљења бензин од 95 октана кошта 152,02, евродизел 161,71 док су скупље категорије горива достигле цену од 167 динара по литру.

Kако је организован протест

Под хештегом #несталомигорива учесници протеста окупили су се пре свега преко друштвених мрежа, где је и договорена прва блокада улица. После првог протеста у петак саобраћај је на сат времена заустављен у Београду, Новом Саду, Kрагујевцу, Зајечару, Нишу, Панчеву, Шапцу, Новом Пазару и још неколико градова.

Спорадични протести и блокаде потом су се наставили широм земље.

Демонстранти-возачи заустављају аутомобиле и одређено време на договореном месту, постављају ознаке да им је „нестало горива” и заустављају одвијање саобраћаја на одређено време.

На путу Младеновац-Београд саобраћај је готово целог дана био прекинут.

„Момци су врло расположени, коректни. Пуштају се хитни случајеви и труднице. Али момци су веома одлучни јер знају зашто су овде”, каже Ивановић за ББЦ.

Он наводи да је „свима дојадило”.

„Нас не интересује политика, нас интересује само живот на овим просторима да опстанемо јер је Младеновац најнеразвијенија општина где је сва индустрија уништена, живимо само од пољопривреде”, каже он.

У Kрагујевцу су се, као и у остатку Србије, грађани организовали путем Фејсбук групе, каже за ББЦ Ђорђе Бубања, један од демонстрата у том граду.

„Направљена је Фејсбук група и ту су се окупили незадовољни грађани. Првог дана се окупило око 200-300 људи и блокирани су улаз и излаз из града”, каже овај 26-годишњи кувар из Kрагујевца.

Поред главне Фејсбук групе, сваки град направио је групу за себе, ради лакше организације.

„Енергија је све већа и све више и више људи се окупља. Уколико се захтев за смањење акциза не испуни, планира се радикализација протеста, која је замишљења тако да на путу останемо целу ноћ. А прича се и о путу за Београд”, каже Бубања

Ивановић додаје да од власти очекује разумевање.

„Очекујемо да схвате да је то наша власт, ми смо део њих, и они нас. Верујем у нашу власт да ће имати слуха и да ће нам услишити захтеве”, каже он.
„Политички лудаци” – Kако је реаговала власт

Из Владе Србије реакције на протест углавном су негативне.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је Влада Србије спремна на разговоре о свим темама, али не под притиском улице.

„Нико са улице неће диктирати како ће се Влада понашати”, рекао је Стефановић.

Он је и упозорио грађане који протестују да „морају да буду свесни да чине прекршај Закона о јавном окупљању”, и додао да ће бити прекршајних пријава тамо где буде прекршаја.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић оценила је да је блокада саобраћаја недопустива и за осуду.

„Блокаде аутомобила у којима су бебе, деца и старци нарочито на великим врућинама, угрожавају животе грађана и то нема никакве везе због цене горива, већ са увођењем хаоса у земљу”, рекла је министарка Михајловић.

Министарство рударства и енергетике саопштило је да блокирање прометних саобраћајница у градовима широм Србије није начин да се искаже незадовољство по било ком питању и да је незаконито.

“Цена горива је питање о којем увек може да се разговара цивилизовано, а никако разлог да се омета саобраћај”, навело је ово министарство.

Председник Србије Александар Вучић је у време када су протести само најављивали на друштвеним мрежама, оне који су најавили учешће у њима окарактерисао као „политичке лудаке”.

После протеста је рекао да у Србији свако има право да протестује, али у складу са законом, а блокаду саобраћаја повезао са деловањем опозиције.

„Kако нико да каже: ‘Алал вера, Вучићу, имамо најјефтинији хлеб у региону’? Или да погледа цену струје. А о гориву нам говоре они који су продали Нафтну индустрију Србије. Kо год хоће да протестује, добродошао је, постоји Закон о јавном окупљању. Али онда устану Ђилас и Јанковић против оних који критикују што се не дозволи мајци са дететом да прође у колима. Позива на то и Живковић, Јанковић, Борко Стефановић, то је све организовано” истакао је председник.

Шта држава може да уради

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић за ББЦ каже да држава може да умањи акцизе на цену горива, али да је питање како би грађани онда платили тај недостатак.

„То може да се реши тако да тај део пореза не платимо кроз цену горива, али онда можемо да платимо кроз дефицит, који ће бити финансиран или емисијима хартија од вредности или новим задуживањем. Па ће то платити и они који не возе аутомобиле и труде се да преживе”, каже Савић.

Он истиче да проблем није једноставан и подсећа да су акцизе повећане 2014. године у складу са мерама свеобухватне штедње на препруку ММФ-а, а да ове године нису повећане, већ усклађене према законском решењу за годишњи раст инфлације.

Савић каже да у Србији и даље око 30 одсто порезних обвезника не уплаћује редовно порезе и доприносе, и да када би сви били одговорнији, акцизе би вероватно биле мање.

„Ја не браним државу, не мислим да имамо посла са одговорном и ефикасном државом. Али мислим да би свако требало да ‘помете у свом дворишту’. Грађани имају утисак да је гориво прескупо, али статистички подаци показују да смо у односу на регион на средини.

У Србији, не само када причамо о гориву, цене нису еластичне „надоле”. Оне расту када се створе услови за то, а када би требало да иду у другом смеру, увек добијамо нека објашњења да то не може тако брзо”, каже Савић.

Залаже се, каже, за уравнотежено решење – оно које неће само повећати профит нафтним компанијама, али ни натерати оне којима је нафта трошак да повећавају цене производа.

Професор Савић каже и да иако смо ушли у тржишни капитализам, „у нашим главама стоји став „кад је тешко, држава је ту да помногне”.

“У принципу то је исправан став, али у богатим социјално-одговорним и тржишно ефикасним државама. Пошто ништа од тога нисмо, код нас је компликованије”, закључује Савић.

ББЦ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here