Arhiepiskop Jovan makedonskim vlastima: Prestanite da nas diskriminišete

Podelite:

Navršilo se već mesec dana, otkako nam je 9. jula ove godine, granična policija, na graničnom prelazu Medžitlija oduzela putnu ispravu bez ikakvog obrazloženja.

Arhiepiskop POA g.g. Jovan, od ministra unutrašnjih poslova, Olivera Spasovskog, zatražio je da policija prestane da sprovodi versku diskriminaciju nad njim i kanonskoj Crkvi koju on pretstavlja.

 

Pismo prenosimo u celini:

”Poštovani g. Spasovski, bez dužeg uvoda, koji bi u uobičajenom obraćanju Vama trebalo da postoji, želimo samo da Vam saopštimo kako smo se nadali da će promenom vlasti, nastupiti i novo vreme, vreme tolerancije i verskih sloboda, bez ikakve diskriminacije na verskoj osnovi, koja je, uzgred, započela još u vreme kada je predsednik R. Makedonije bio g. Branko  Crvenkovski (bivši predsednik Vaše partije), ali do toga ipak nije došlo.
Na dan 9. jula, tekuće godine, granična policija na graničnom prelazu Medžitlija, nam je oduzela putnu ispravu bez ikakvog obrazloženja.

Narednog dana, odlazimo u MUP-Bitolj gde nam je post festum uručeno rešenje : ORG-SUNR-Odsek za upravne poslove Bitolj, br. 15. 1. 5/1336 od 5. 7. 2018. potpisano od načelnika, m-r Teodora Kiracovskog. Rešenjem nam se oduzima putna isprava, radi toga što je Odsek za upravne poslove Bitolj dobio izveštaj suda Skoplje – I, KOK 56/15 od 3. 7. 2018.da smo osuđeni na kaznu u trajanju od jedne godine i jednog meseca. Pravosnažnu presudu za taj predmet, mi smo primili 10. jula 2018. i u njoj jasno stoji u dispozitivu, da smo osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od  jedne godine i jednog meseca, dok u obrazloženju (na drugoj stranici), takođe nedvosmisleno piše,  da je u kaznu uračunato i vreme koje smo proveli u pritvoru, a koje za nekoliko dana prevazilazi samu kaznu od  jedne godine i jednog meseca.
Istu ovu presudu podnosimo na uvid i organu koji je izdao rešenje ali ni oni ne pokazuju bilo kakav interes da promene rešenje.

U međuvremenu, u interesu javnosti,pošto neki od novinara pokazuju interesovanje za ovaj slučaj, sud Skoplje-I izdaje saopštenje da za lice Jovan Vraniškoski ne postoji mera oduzimanja pasoša. Ova nas je nateralo da napišemo pretstavku predsedniku suda Skoplje-I, od koga dobijamo odgovor, da: ”posle izvršene provere u sistemu suda, od strane Osnovnog suda- Skoplje I iz Skoplja, nije donešeno rešenje za oduzimanje Vaše putne isprave, već je sud dostavio Upravi-Odeljenja unutrašnjih poslova, Odeljenju za putne isprave – Bitolj, samo obaveštenje da ste presudom ovog suda KOK br. 56/15 od 28. 2. 2017. osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 1. godine i 1. meseca, za krivično delo iz čl. 273 st.1 KZ.” Odgovor na pretstavku koji i Vama dostavljamo u prilogu, predočili smo zaposlenima u ORG – SUNR – Otseku za upravne poslove – Bitolj, ali oni su samo odgovorili da imaju naredbu od ”viših instanci” da nam oduzmu putnu ispravu.

Ne znamo da li je to Vaša naredba gospodine ministre ili od nekih Vama podređenih ali mi prosto ne bi smo mogli drugačije  da je tretiramo osim kao diskriminaciju i to na verskoj osnovi.

Dobro Vam je poznato da smo lider jedne verske organizacije, kojoj su prethodne Vlade R. Makedonije, uključujući i onu u kojoj ste  Vi ministar, činili sve ne bi li je diskriminisali. Kako im to nikako nije pošlo za rukom, jer je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura konstatovao, kako su vlasti u R. Makedoniji, time što nisu registrovale POA, prekršile član 11 i član 9 iz međunarodne konvencije za ljudska prava i naložio je vlastima  da plate odštetu našoj verskoj zajednici (koja je do poslednjeg evra isplaćena od strane ove Vlade).

Ministarstvo unutrašnjih poslova produžava sa diskriminacijom. Uzgred, mi bolujemo od multipleks skleroze i samo u mesecu julu, trebali smo da se javimo na dve kontrole na VMA u Beogradu, gde se lečimo. Isto to važi i za mesec avgust. Oduzimanje putne isprave nas je dovelo u situaciju da nismo mogli da uradimo predviđene lekarske preglede te je naše zdravstveno stanje rapidno pogoršano. Posedujemo putnu ispravu i druge države, ali ni sa njom ne možemo izaći iz zemlje, iako nju i ne pokušavaju da nam oduzmu, ne daju nam ni sa njom da izađemo bez odricanja od  boravka u R. Makedoniji. Da li je konačni cilj da budemo držani kao taoc i to baš u periodu kada je naša Crkva najavila proslavu velikog jubileja 1000 godina od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije i dolazak  srpskog Patrijarha?!  Besmisleno je, g. ministre, posezati za diskriminacijom na tako niskom nivou i nadati se bilo kakvom uspehu. Nas nije pokolebalo ni pet i po godina robije, progona i pritvaranja samo zato što smo Arhiepiskop, od  države diskriminatorski nepriznate Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije, i da posle svega neko gaji nadu da će nas ovakvim ”mekanim” tutorstvom preumiti. Imajte u vidu,  da progonom na verskoj osnovi, koji je sprovodila i prethodna vlada i koji je konstatovan od međunarodne zajednice a na koji se sada i vi, na žalost, nadovezujete, ni na koji način ne pomažete nepriznatoj MPC. Dokaz ovome je fakt da takvim pristupom, MPC i dan danas nije rešila problem sa kojim je suočena.

O ovoj, najnovijoj formi diskriminacije već smo informisali diplomatska pretstavništva u našoj zemlji a smatramo da je pošteno da Vas obavestimo da ovu pretstavku dostavljamo i Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije, Evropskoj komisiji za prevenciju torture, nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja te Komisiji za ljudska prava pri Savetu Evrope, koje, kao što Vam je poznato, nisu nezainteresovane za svaku vrstu netolerancije koje se javljaju u našoj zemlji.

s poštovanjem,
Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski,
g.g. Jovan

 Izvor: Sloboden pečat

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here