Ако сте добили СМС са броја 4444 значи да сте БЕЗОБРАЗНО ОПЉАЧKАНИ

Поделите:

Ако вам је на мобилни телефон стигла порука са броја 4444, значи да ће вам рачун бити “олакшан” најмање за неколико стотина динара јер сте постали корисник тзв. “услуга са додатом вредношћу”.

Док схватите о чему се ради, рачун вашег мобилног телефона може бити већи и за неколико хиљада динара, што је доживео Београђанин Милош В., који се пожалио редакцији “Блица”.

– Приметио сам да ми је рачун за мобилни телефон последњих месеци увећан, и то за неколико стотина динара. Испоставило се да су ми због порука које су стизале са броја 4444, а које нисам тражио, скидали одређену суму. Наиме, на сваких седам дана добијао сам СМС о томе да користим неки сервис „Kлуб знања“ и линк на коме имам тај садржај. Нисам обраћао пажњу, мислио сам да је нека грешка. Иако сам покушао да се ођавим слањем опције „стоп“, наставили су да ми скидају новац – прича Милош.

Он каже да је отишао код свог оператера, који му је тек тада укинуо ову опцију.

– Рекли су ми да сам користио тзв. сервис са додатном услугом и да је зато рачун увећан. Иако нисам користио никакве услуге, морао сам да платим цео рачун. А на крају су ми рекли и да се жалим Рателу, који је дао дозволу за рад компанији која пружа ове услуге – истиче Милош.

Kако нам је речено, ради се о хрватској фирми, која користи оперативни систем „ЦГате“, и легално послује на српском тржишту.

CGate“, i legalno posluje na srpskom tržištu.

И мобилни оператери наглашавају да је у питању несвесна пријава на одређене игрице, кликом на банер или рекламу на интернету. Kако кажу, велики је проблем како то препознати, јер се често људи ни не сећају на шта су тачно кликнули, што значи да овај сервис на врло специфичан начин преваре зарађује од непажње претплатника.

Поставља се питање ко је одговоран за слање ових порука грађанима, да ли ће неко одговарати и да ли ће жртвама бити враћен новац. Оно што је извесно, дозволу за рад фирми, као и свим компанијама које пружају тзв. услуге са додатом вредношћу, дао је Рател, а оне су уредно регистроване и у АПР-у.

У Рателу кажу да су фирме које пружају услуге са додатом вредношћу дужне да унапред објаве детаљан опис и цену услуге.

– Да би ове услуге користио, корисник мора да се за њих пријави. Фирма има обавезу да обавести корисника о условима коришћења и цени. Kорисник мора да буде обавештен и како да се ођави – кажу у Рателу.
Они су даље навели шта треба да се ради у случају добијања оваквих порука:

– Потребно је да корисници детаљно погледају садржај поруке, јер би у њој требало да буде информација о начину на који могу да се ођаве.

Рател има и савет за сценарио када слање повратне ођавне поруке „стоп“ није прихваћено: Чешће проверавајте рачун, обратите се оператеру и тражите да вас ођаве.

Рател наводи да су ове неправилности утврдили још крајем 2017. и да су упутили пријаву Министарству телекомуникација, односно Инспекцији електронских комуникација.

Покушали смо да контактирамо и саму фирму, али се на њихов телефон нико није јављао.

Министарство: није било неправилности

У Министарству телекомуникација кажу да нису уочили неправилности:

– Инспектор електронских комуникација није уочио елементе преварних радњи, нити неправилности у поступању оператора са становишта обавештавања корисника о ценама услуге, наплати, начину активирања услуге, као и начину ођаве са сервиса.

Они, међутим, наводе да је у једном тренутку постојао већи број пријава, па је о томе обавештено и Тужилаштво за високо-технолошки криминал!

blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here