Драган Милосављевић: Србија на „менију“ нове Јалте

Поделите:

Немоћна да агресијама и ружичастим револуцијама оствари прокломовано глобални господар света „може бити само један,„ Ујка Сам, Америка се окренула прагматичном трговцу Трампу као спасносном решењу. Без дипломатских рукавица, на недавном самиту унутар НАТО, најавила је нови курс према Европи. А то је платите пуну цену атланског кишобрана или се браните сами од еветуалних геoстратешких непогода…

.

Све мање споран као ефикасни лидер неког новог америчког прагматизма, Доналд ће, отворено хвалећи Путина пред блиски сурет у Хелсинкију, а уз погрде на рачун мрске му, по њему немачки ускогруде Меркелове, баш на Балкану, епицентру неоколонијалних аспирација Берлина, отворити тезгу новог детанта. И тако досадашнју политику САД конфронтирања по сваку цену , у сваком кутку глобуса, заменити за вешто притискање и цењкање. И потом договоре .

Колико год могуће што успешније у корист пуне амричке контроле балканских коридора и фаворизовања неког источног, борбенијег од Бриселског НАТО као тампона између Берлина и Москве. Притом, политику „мути па смути“ нашег председника лукаво оптужује да „тајно шурује са Русјом и да је уствари енергетски зависник Путнове политике“.

.

Али све то ново позиционрање , којим САД одсецају ЕУ од кључних токова светске политике и приближавања Азији, њеним огромним тржиштима и потенцијалима, своди се на демонстрацију нужне и неизбежне поделе утицаја са главим регоналним ривалима .. Што више , ако је могуће да буде по агенди САД. А да, притом, на Балкану, кључаоници свих геостратешких и енергетских коридора Америка што болје компензује губитке преходне администрације на Блискомм истоку . Па Азији.Србија је ту само летећи жетон у игри и то у туђим рукама.. За САД Балкан је идеална почетна станица новог детанта .Једино још на овим прсторима, поготово у Вучићевој Србији, Америка успева да диктира и намеће гово све своје услове.

У присутној ј агонији неодрживости трајне глобалне свемоћи промотера само једне силе, САД а својевремног актера октобарског преврата од 2ооо Србија , по руској аналитачарки Филмоновној, „неутрална“ , а без правог савеза и овавезујуће потпоре пре свега Русије, одсечена од потенцијала Брикса и Шангајског удруживања само је јалова варијанта неврставања које уе затрпао пад Белинског зида . А поново у улози Буриданвог магарца. „расчеречена на две столице у две различите собе“. И зато по логици нови геостратешких струјања међу првма неумитно доспева на кантар деобног биланса још једане Јалте

Предстојеће уклјучиванје велесила, уствари у нови формат Бриселског преговарња око Косова перући руке од одговорности за досадашнји биланс око Косова тајно раде и у Београду по свему ће у нечему наликоватаи и на Берлински конгрес.

Пре свега по захтевима запада да Београд , по цену необавезујућег обећања о признњу било каве одрживе суверености, коначно се одрекне Косова Али и РС. А по нечему ће чак подсећати Вестфалски а по диктатау тада најмоћније силе, фрацуске успостаљен још је средном 17 века Као какав такав спасноси детант међу европским велесилама у коштацу верских а заправо хегемоних ратова.

Да ли то Русија заиста хоће и може да спречи, и по коју цену или подршком Вучићу која је више формална и питанје је колико истинска Путин држи руске карте и даљје на балканском столу, бурету барута , јер бољег решенја нема, остаје отворено питање. Засад .

Све ће се зато одиграти без сушитнског утицаја оних о чијој се кожи ради, Срба. А, по свему , уз мало маверског простора и за Пекинг и Москву Уз несумњиво всоку цену коју ће платити за пролазак и „пут свиле“ и евентуално „Турски ток“ Но цена ће бити највиша и ненадокнадива за Србију , сведену после свега на прекумавовску,

Све се дакле нужно мења од времена Буша и Клинтнових е да би у основи, што се Америке тиче и њеног продуженог утицаја, што више остало исто. И то јер та је та велика загонетка правог садржаја „трампања“, над којом аналитичари журнализма у Србији „ ломе“ своје устајале мозгове. Нама Србима, традиционално суштнским губитницима и у добијеним ратовима за које смо гинули у милионима , али и њихвом миру следују инвалидска колица.

Драган Милосављевић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here