Američi stručnjak o promeni granica na Balkanu: Setite se krvavih devedesetih

Podelite:

Dejvid Filips, američki stručnjak za spoljnu politiku, tvrdi da je ideja podele ili razmene teritorija između tzv. Kosova i Srbije veoma loš izbor, prenosi prištinski ”Zeri”. Filips ističe da samoproglašeno Kosovo nema puno dobrih alternativa, ali da podelu ili promenu granica treba zaboraviti zato što može da izazove nestabilnost i prouzrokuje nasilje u Srbiji i na Kosovu i Metohiji. On upozorava da ne treba zaboraviti 1990.godinu, jer je to bio krvavo vreme na Zapadnom Balkanu. Prema njegovom mišljenju, ne treba zaboraviti da je Srbija izgubila Kosovo i Metohiju, kao i da ”Kosovo” nikada više neće biti u sastavu Srbije, ali da Srbija treba da sačuva manastire i kulturne ikone na KiM, što neće biti moguće u slučaju podele ili promene granica, ali hoće ako se postigne sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Filips napominje da je Srbija bila agresor, kao i da je odgovarala za ratne zločine i da treba da se suoči sa tim da je izgubila Kosmet i postigne najpovoljniji unutrašnji sporazum u određenom periodu. Takođe, prema njegovim rečima, Srbija će ostati izlovana u Evropi i van Evropske unije zbog poglavlja 35( evropske susedske politike i pregovora o proširenju) i neće biti u stanju da postigne ciljeve normalizacije, mira i blagostanja. Na pitanje da li je povoljan dogovor ako ”Kosovo” dobije garancije od Srbije da će biti priznato i da će postati članica UN, ocenio je da tzv. Kosovo može postati članica UN jedino ako Kina i Rusija ne stave veto, kao i  da međunarodne garancije mogu da zvuče lepo kada se priča pred kamerama, ali je istina da se dokazi nalaze u konkretnim rezultatima.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

10 Komentari

 1. Ovaj covek je fasista i ratni zlocinac. Najstabilnije granice su etnicke granice. Rata u Jugoslaviji ne bi ni bilo da je sproveden plebiscit na nivou sela i da je svaki grad i selo odlucio u kojoj drzavi zeli da bude. Narodi koji su hteli da budu nezavisni bi imali svoje drzave a i Srbi bi bili slobodni.

  • On je demokrata spreman da poiozi zivot za svoje ideale, da se odrekne materialnog komoditeta za rad svojih stavova. A za Srbiju je spreman da mucenicki postrada, s tim da prije toga zeli da radi u JURI na traci i placa porez voljenoj Serbii. Kad ode u peMziju onda ce naknadno da radi u tada vec prodatom PKBu, ali iskljucivo na kopanju kukuruza, ali tupom motikom, da bi bio veci asketa. A i da ga primeti PreCednik mocne Serbie i da mu orden….e onda ide mucenicki da postrada…cuj fasita. Sram te bilo, da takve gromade napadas.

 2. Ovako smo imali bespotreban rat i etnicko ciscenje, fasisticku diktaturu u Hrvatskoj koja je istrebila Srpsku zajednicu i diktature u BiH i Crnoj Gori: drzave koje su protivne volji vecine svojih gradjana. A u Srbiji imamo nedemokratsku vlast koja nas vodi u neke razroki put koji geopoliticki vise odgovara Uzbekistanu nego Srbiji. Nama je mesto u NATO i EU, tj u najtesnjem saveznistvu sa Amerikom.

  • Ma da bre, Ameri su nam komsije, medjugradski bus sa Novg Beograda vozi do Njujorka, 777-ca, duplak, klima radi…ustvari ide samo do Njudzerzija, ondaK vamo u Njuju laganice preko mosta, kad nije guzvara platis taHi, a kad je guzvara prosetas do metroVa i ko coek na Manhetnu popijes kapucino.

   • Da su nam Ameri prve komsije pokazali su 99te. Zar ti Americka sesta flota, avioni F117 i tomahavci nisu bili dovoljni argumenti da se manes corava posla. Meni jesu. Dzaba ti peta armija u Evropi kad ratujes sa prvom armijom na svetu.

 3. Amerika je pobedila: Nemacku, Italiju i Tursku u dva rata i Rusiju u Hladnom ratu. Cela Evropa (ukljucujuci i Rusiju) je Americka kolonija i Rusi zive u iluziji ako misle da mogu da vode neku nezavisnu politiku. Naravno Amerika ne moze da radi sta hoce al ipak zna se ko je gazda. Mozda Kina u buducnosti bude mogla da poremeti taj Americki primat al ko nam garantuje da ce to za Srbiju biti dobro. Kineski savez sa Islamskim svetom i nesta Srbije ko za vreme Otomanskog carstva.

 4. G. Filips, gde vam je savjest, jer otimacina KOsovo i bombaardovanje Srbije, je zlocin , koji je prekrsio sve internacionalne zakone. Kosovo je bilo Srpsko 900 godina i uvjek ce ostati deo Srbije. Trebali bi da pogledate istoriju iz IIsvjetskog Rata, kad je Srbija bila okupirana o d Hitlera, a Kosovo i od Talijana. kad su otvorili granice sa Albanijom i Albanci slobodno prelazili u Srpsko Kosovo. To se je produzilo za vreme Titove diktature, koji je mrzio Srbe a pomagao Albance. Ova nepravda koja je ucinjena Srbima od bivsih saaaveznika , nikom nije ucinjena.Kosovo i Metohija ce vjecito biti Srbija.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here