Америчи стручњак о промени граница на Балкану: Сетите се крвавих деведесетих

Поделите:

Дејвид Филипс, амерички стручњак за спољну политику, тврди да је идеја поделе или размене територија између тзв. Косова и Србије веома лош избор, преноси приштински ”Зери”. Филипс истиче да самопроглашено Косово нема пуно добрих алтернатива, али да поделу или промену граница треба заборавити зато што може да изазове нестабилност и проузрокује насиље у Србији и на Косову и Метохији. Он упозорава да не треба заборавити 1990.годину, јер је то био крваво време на Западном Балкану. Према његовом мишљењу, не треба заборавити да је Србија изгубила Косово и Метохију, као и да ”Косово” никада више неће бити у саставу Србије, али да Србија треба да сачува манастире и културне иконе на КиМ, што неће бити могуће у случају поделе или промене граница, али хоће ако се постигне споразум о формирању Заједнице српских општина. Филипс напомиње да је Србија била агресор, као и да је одговарала за ратне злочине и да треба да се суочи са тим да је изгубила Космет и постигне најповољнији унутрашњи споразум у одређеном периоду. Такође, према његовим речима, Србија ће остати излована у Европи и ван Европске уније због поглавља 35( европске суседске политике и преговора о проширењу) и неће бити у стању да постигне циљеве нормализације, мира и благостања. На питање да ли је повољан договор ако ”Косово” добије гаранције од Србије да ће бити признато и да ће постати чланица УН, оценио је да тзв. Косово може постати чланица УН једино ако Кина и Русија не ставе вето, као и  да међународне гаранције могу да звуче лепо када се прича пред камерама, али је истина да се докази налазе у конкретним резултатима.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

10 Коментари

 1. Ovaj covek je fasista i ratni zlocinac. Najstabilnije granice su etnicke granice. Rata u Jugoslaviji ne bi ni bilo da je sproveden plebiscit na nivou sela i da je svaki grad i selo odlucio u kojoj drzavi zeli da bude. Narodi koji su hteli da budu nezavisni bi imali svoje drzave a i Srbi bi bili slobodni.

  • On je demokrata spreman da poiozi zivot za svoje ideale, da se odrekne materialnog komoditeta za rad svojih stavova. A za Srbiju je spreman da mucenicki postrada, s tim da prije toga zeli da radi u JURI na traci i placa porez voljenoj Serbii. Kad ode u peMziju onda ce naknadno da radi u tada vec prodatom PKBu, ali iskljucivo na kopanju kukuruza, ali tupom motikom, da bi bio veci asketa. A i da ga primeti PreCednik mocne Serbie i da mu orden….e onda ide mucenicki da postrada…cuj fasita. Sram te bilo, da takve gromade napadas.

 2. Ovako smo imali bespotreban rat i etnicko ciscenje, fasisticku diktaturu u Hrvatskoj koja je istrebila Srpsku zajednicu i diktature u BiH i Crnoj Gori: drzave koje su protivne volji vecine svojih gradjana. A u Srbiji imamo nedemokratsku vlast koja nas vodi u neke razroki put koji geopoliticki vise odgovara Uzbekistanu nego Srbiji. Nama je mesto u NATO i EU, tj u najtesnjem saveznistvu sa Amerikom.

  • Ma da bre, Ameri su nam komsije, medjugradski bus sa Novg Beograda vozi do Njujorka, 777-ca, duplak, klima radi…ustvari ide samo do Njudzerzija, ondaK vamo u Njuju laganice preko mosta, kad nije guzvara platis taHi, a kad je guzvara prosetas do metroVa i ko coek na Manhetnu popijes kapucino.

 3. Amerika je pobedila: Nemacku, Italiju i Tursku u dva rata i Rusiju u Hladnom ratu. Cela Evropa (ukljucujuci i Rusiju) je Americka kolonija i Rusi zive u iluziji ako misle da mogu da vode neku nezavisnu politiku. Naravno Amerika ne moze da radi sta hoce al ipak zna se ko je gazda. Mozda Kina u buducnosti bude mogla da poremeti taj Americki primat al ko nam garantuje da ce to za Srbiju biti dobro. Kineski savez sa Islamskim svetom i nesta Srbije ko za vreme Otomanskog carstva.

 4. Ви сте крвави западно – ватикански злочинци, ви сте рат – а ми смо мир.
  Нема ни поделе ни уступања.
  Косово и Метохије је Србија.

 5. G. Filips, gde vam je savjest, jer otimacina KOsovo i bombaardovanje Srbije, je zlocin , koji je prekrsio sve internacionalne zakone. Kosovo je bilo Srpsko 900 godina i uvjek ce ostati deo Srbije. Trebali bi da pogledate istoriju iz IIsvjetskog Rata, kad je Srbija bila okupirana o d Hitlera, a Kosovo i od Talijana. kad su otvorili granice sa Albanijom i Albanci slobodno prelazili u Srpsko Kosovo. To se je produzilo za vreme Titove diktature, koji je mrzio Srbe a pomagao Albance. Ova nepravda koja je ucinjena Srbima od bivsih saaaveznika , nikom nije ucinjena.Kosovo i Metohija ce vjecito biti Srbija.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here